we kunnen niet ontsnappen!

Je kan niet ontsnappen aan mensen. Misschien voor eventjes, maar uiteindelijk zijn ze daar altijd weer. Dus leer samenleven, liefhebben en verbinden. Als ik me er te weinig bewust van ben, dan ben ik constant bang van anderen. Dan probeer ik hun gedrag te controleren door mijn gedrag aan te passen. Met andere woorden: ik wring me in honderden bochten waardoor ik nog maar slechts een glimp ben van mezelf. Op die angst voor verbinden, de angst voor reacties en het nemen van de verantwoordelijkheid over het gedrag van anderen, ben ik hard gaan werken in coaching-, lichaamswerk- en therapiesessies. Uiteindelijk kwam het neer op slechts twee woorden: STOP IT. Er is een geweldige sketch over die je op youtube kan bekijken. Wij mensen maken het ons vaak zo moeilijk. Maar dus, terug naar dat verbinden. Wanneer je beseft dat elk ander mens in essentie hetzelfde wil dan jij, dan verdwijnt de breuklijn. Dan zie je dat die angst voor anderen ongegrond is en kan je eigenlijk stellen dat je bang bent voor jezelf. Bliksemschicht! En zo was het in mijn geval ook. In vertrouwde mezelf niet - dus hoe kon ik me openstellen voor anderen. Kwetsbaarheid is een schaars goed geworden en dat is zonde. Als we daar steeds verder in gaan, dan leven we binnenkort met miljarden eilandjes bij elkaar. Terwijl het net onze natuur is om te verbinden. Dieren zijn nooit alleen. Ze vermijden geen conflicten. Ze verstoppen hun blote billen niet. Oké, ik besef dat in verband met dat laatste regels bestaan en daar ook boetes bij horen. Maar wat ik wil zeggen: we hebben allemaal billen. We gaan allemaal naar het toilet: dus stop met te doen alsof je dat niet doet.

Elk van ons verlangt ernaar gezien te worden, liefde en genegenheid te ervaren, wil op een bepaald niveau succesvol zijn, heeft graag een gevulde maag en een gezond lichaam. We willen allemaal hetzelfde. Iedereen vult dat in op zijn unieke manier. Maar uiteindelijk stammen we allemaal voort uit dezelfde kern. Dus de volgende keer dat je je schaamt, dat je je wil verstoppen, wéét dat dat specifieke gevoel niet door jou is uitgevonden. Er is nog iemand op deze bol - en wellicht dichterbij dan je denkt - die hetzelfde doormaakt of doorgemaakt heeft. En er zijn anderen die het nog niet hebben beleefd maar wel graag - open en zonder oordeel - naar je kunnen luisteren.


Mijn coach Lieve Bullens leerde me de mantra en levenswijze CABU.

Ik kan de acties van anderen niet controleren.

Ik heb enkel Controle over mijn eigen Acties. Zo ben ik in controle.

Ervaar ik Balans en krijgt mijn Unieke zelf de ruimte.


Verbinden gaat niet alleen over anderen, maar dus eigenlijk vooral over jezelf. Je lichaam te voelen. Als kind leren we al om zogezegde ‘negatieve’ emoties te blokkeren. Het niet mogen boos zijn of huilen wanneer we pijn hebben. Het is dus stap 1 om weer te gaan verbinden met de signalen van je lichaam. Ernaar luisteren, daarom er nog niet persé op ingaan. In meditatie leer je bijvoorbeeld dat een kriebel, een kriebel mag zijn en je niet meteen hebt te krabben om de kriebel te stillen. Verbinden met je lijf is stap 1. Wanneer je teveel in je hoofd zit kan het je helpen om even te springen, of de binnenkant van je onderarm zachtjes te aaien. Verbinden met je lichaam gaat voor mij over voelen wat kan en niet wat zogezegd moet, goed en juist is. Ook al leef ik yoga, er zijn periodes dat de fysieke practice gewoon niet goed is voor mijn lichaam. Dat mijn heupen echt pijn doen en het dus niet nodig is daardoor te gaan duwen in bepaalde houdingen. Dan focus ik me meer op meditatie, contemplatie en geef ik mijn lichaam aandacht op een andere manier: een verwarmende douche, een massage, mezelf insmeren met lotion. Of dan ga ik zwemmen of surfen, doe ik een hoge intensiteits work-out zonder op mijn spieren te gaan trekken. De sensaties in je lijf halen je uit de mallemolen van gedachten. Onze gedachten en emoties hebben invloed op ons lichaam, maar omgekeerd is het net zo. Ik heb ervaren dat lichaamswerk erg belangrijk is voor mijn gevoel van algemeen welzijn. Zonder die verbinding mis ik een groot stuk van de volle beleving. Verbondenheid met jezelf, bij jezelf horen, jezelf volledig toelaten. Je niet wringen in verwachte patronen, looks of het vermijden van pijnlijke situaties, maar ten volle zijn.


Verbinding binnen jezelf herstellen?

Ik ontwikkelde een online meditatietool.

Je kan lid worden voor 49€ per jaar en oneindig veel mediteren.

Klik hier voor alle info en een gratis proefabo.
omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.