waarom ik je schrijf.

We hebben dan misschien maar één fysiek lichaam, eigenlijk bestaan we uit vier dimensies. Fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. In de yogafilosofie spreken ze zelfs over de vijf lichamen, de koshas. Kosha betekent letterlijk laag. (Ze komen aan vijf omdat ze een onderscheid maken tussen onze kennis/intelligentie en onze gedachten en herinneringen).

Die lichamen zijn eigenlijk de mogelijkheden waarop we de buitenwereld kunnen ervaren. De manier waarop de wereld rondom ons naar binnenkomt.

Fysiek, door aanraking, door een briesje langs onze huid, door het rollen van onze spieren. De lichamelijke beleving en de kracht om ideeën om te zetten in iets tastbaars. Actie, dus.

Mentaal, door gedachten, ervaringen, herinneringen en kennis. Ons IQ zit daar ook. Dat wat we weten.

Emotioneel, de reactie van onze gevoelswereld op een situatie en op andere mensen. Welke gevoelens brengt het met zich mee? Voel je boosheid, tranen, angst of krullen je mondhoeken naar boven? De verbinding met anderen.

En ten slotte energetisch of spiritueel. De manier waarop onze energie stroomt. Doet het de zon in onszelf schijnen? Creëert het een stroom aan creatieve gedachten, plannen en ideeën die je de wereld wil insturen? Vergelijken we onszelf met anderen of volgen we ons eigen zaklicht?

Ik vertel verhalen, verzamel quotes die me raken en geef tips per thema. Zaken die ik in de loop der jaren geleerd heb of dankzij het samenstellen van dit boek. Ik sprak met yogaleraars, coaches, (alternatieve) artsen, ik verslond tal van boeken, cursussen en ik at het internet als ontbijt. Vooral: het is zoals ik in het leven sta. Ik breng mijn dagen door en verdien de kost als yogi, lifecoach en motivational speaker. Soms durf ik die dingen niet uit te spreken. Dan komt de onzekerheid weer piepen. Maar hier geef ik mezelf even en zetje en kom ik ervoor uit. Want dit is niet louter voor mezelf. Het is eerder uit altruïsme. Dit is voor jou. Het is een levensopdracht, geen job, die me regelmatig vraagt naar binnen te keren en mijn innerlijke wereld te ontdekken, te ontwaren en beter te leren kennen. Het maakt alles wat ik doe heel persoonlijk, kwetsbaar en dichtbij mezelf. Maar ik zou het niet anders willen, naar mijns inzien kan het ook niet anders. Voor de geloofwaardigheid, draai het of keer het hoe je wil, maar dat is wel degelijk zeer belangrijk in wat ik doe. De geloofwaardigheid naar anderen toe, maar vooral ook naar mezelf. Geen rolletje spelen, maar practice what you preach. Hoe kan ik een goede life coach zijn als ik de technieken die ik aan mijn coachees meegeef niet zelf toepas? Wat ik hier deel is de informatie die ik doorleef. Die mijn leven kleur, kwaliteit en betekenis geven. Uiteraard faal ik ook. Natuurlijk weet ik soms kop noch staart te krijgen aan hoe ik reageer in bepaalde situaties. Het is elke dag weer opstaan en verdergaan. Verwachtingen loslaten is één ding, maar wachten op verandering brengt je nergens. Dus test uit, probeer en deel. Vloek, schreeuw, huil. Jij zit nu misschien nog op de passagiersstoel van je leven. Wel, zwaai die deur open en zet je aan het stuur.

1 reactie
omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.