Vrouwen vs. veerkracht.

Verschillende onderzoeken doorheen de jaren wijzen wel degelijk uit dat vrouwen banger zijn dan mannen wanneer het gaat over risico’s nemen. Al is het fysiek, financieel, emotioneel,… Wanneer een vrouw al maar in de buurt komt van falen, dan geeft ze op. Terwijl mannen doorzetten.

Hoe komt dit?

We zijn ons meer bewust van de negatieve feedback rond het mislukken, heel gendergebonden ook. We hebben schrik om te clichés te bevestigen. Dat willen we niet en dus houden we ons nog liever afzijdig. We nemen falen heel persoonlijk. Gevoelens, hé. Terwijl mannen makkelijker rationaliseren, analyseren en daardoor opnieuw willen proberen. Wij zien falen als een mislukking van het zelf. De manier waarop vrouwen worden opgevoed maakt ons geneigd te geloven dat talent is aangeboren en we daardoor minder nieuwe dingen proberen of na falen opnieuw opstaan om het nog eens te testen. We zetten ons als vrouwen niet graag een positie waar het mogelijk is om te falen, dat verklaart deels ook de grote afwezigheid van vrouwen in topjobs. Mannen houden eenvoudigweg meer van competitie dan (de meeste)vrouwen. En als ik dan over mezelf spreek: competitie, allemaal goed en wel. Maar ik wil godverdomme winnen! Vrouwen zijn niet onzeker, mannen zijn gewoon vaak héél zelfzeker. Hun brein helpt hen met de gedachte: je kan dit. Terwijl vrouwen eerder geneigd zijn te denken aan de dingen die ze niet zullen kunnen, wanneer het bijvoorbeeld gaat over het invullen van een job. Wij definiëren succes anders dan mannen, onze lat ligt zoveel hoger en om die reden is falen dus ook steeds dichtbij. Wanneer succes niet zo gelinkt zou zijn als de maatschappelijke, mannelijke term maar eerder als persoonlijke ontwikkeling of vervulling, is falen bijna onmogelijk. En de geschiedenis en maatschappij speelt natuurlijk ook een rol. Psychologisch onderzoek wees uit dat een vrouwelijke politie-agent die een fout begaat veel harder wordt aangepakt dan een mannelijke agent die dezelfde fout maakt. Wanneer we falen, dan verstoppen wij vrouwen het liever dat het te erkennen en te herkennen. Dat zorgt ervoor dat het verhaal in ons hoofd maar blijft doordraaien. En de cirkel niet gestopt wordt. We zien mislukken te vaak als permanent. Terwijl: wat als die misstap gewoon een richtingwijzer is richting dat wat je echt wil bereiken?


Fear is the base of what everybody does wrong in their lives.

Elaine Stritch. Actrice en koningin van de one-liners.. Overleed een aantal jaar geleden. Er stonden 3 Emmy’s op haar schouw.


Het kost als vrouw gewoon meer energie en meer vertrouwen in jezelf om te blijven staan in deze wereld en te blijven doorgaan. Denk maar aan die quote: Woman need more sleep because fighting the patriarchy is exhausting. Damn right. Maar euhm… kunnen we ook niet voorleven in de plaats van vechten?


En hoe kan je nu die angst onderuithalen en veerkracht een boost gaan geven?

‘Ik ben een mislukking’ = schaamte

‘Ik leer bij’ = compassie


Ciaokes angst, hallo avontuur!Meer lezen? Check Woman Up.omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.