stop met jezelf te vergelijken met anderen.

Ik was altijd vrij onzeker. Dat gevoel bedekte ik door een hoog stemvolume, felle kleurtjes en een ander kapsel dan de andere meisjes in mijn klas. De grote fout ik die ik gemaakt heb, vermoedelijk al sinds ik 6 was en naar de danseressen keek bij Samson en Gert, was mezelf vergelijken met anderen. Een waarde kleven op het talent, het uiterlijk, de intelligentie van anderen en mezelf geen waarde toedienen waardoor ik me sowieso minder ging voelen. Als reactie deed ik nog harder mijn best om uit de band te springen, de beste te zijn in alles wat ik deed en dus een perfectionerende perfectionist te worden. Eentje van de ergste soort. Verliezen, kritiek krijgen, tweedes worden, een 7 scoren. Ik deed allemaal alsof het niets was, maar het gaf me buikpijn. Stekende pijn ondermijn broeksband waar ik al de hele dag dat minieme rolletje probeerde te verbergen. Saxofoon spelen hielp me rust te vinden en de buikpijn te verminderen, want ik kon niet anders dan diep ademen als ik meer dan 2 maten na elkaar wilde spelen. Ik werd er goed in, ik wilde alleen maar beter worden en droomde van een leven als wereldberoemde saxofoniste Candy Dulfer: erkend, succesvol en in de spotlights. Het vreemde aan mijn verlangen was dat - hoe hard ik het ook wilde - oefenen, repeteren, whatever het vroeg om beter te worden: ik dat niet kon opbrengen. Eindeloze discussies met mijn ouders… dat half uur per dag saxofoon spelen op mijn kamer, ik kwam er niet aan en toch sloeg ik erin tijdens de les de oefenstukken bovengemiddeld goed uitvoeren. Met voor de les telkens een portie stress: op tijd komen en ja… ik had weer niet geoefend.

Zo ging het met alle hobby’s, met paardrijden, woordkunst, atletiek. Ik had een bepaald talent om goed te zijn, ik was ook goed - maar steeds niet de beste. Gewoon omdat ik mezelf het niet waard vond er alles voor te geven. Maar altijd met die stiekeme droom diep vanbinnen om net als Candy gezien, erkend, gehoord en bewonderd te worden. Want als anderen zo naar mij zouden kijken, dan zou mijn zelfwaarde vanzelf in de hoogte gaan en zou ik wel stoppen met vergelijken en mezelf steeds een trapje lager zetten dan andere vrouwen.


“Better is always subjective. It should rest free of any judgment or comparison. However, it is still attainable for oneself. It should always inspire.” 

― Naide P Obiang


Ik zou kunnen stellen dat jezelf met anderen vergelijken giftig is voor je eigenwaarde. Psycholoog Yves-Alexandre Thalmann is het daar niet mee eens, in Psychologies Magazine zegt hij het volgende: ‘Jezelf nooit met anderen vergelijken geeft om te beginnen geen garantie op geluk. Bovendien is vergelijken iets diepmenselijks. We kunnen bijna niet anders. Bij alles wat we doen, of het nu gaat om emoties of ree, slaan we aan het vergelijken. Om iets te benoemen bijvoorbeeld matchen we datgene wat we waarnemen met de databank die in ons geheugen ligt opgeslagen.’ Hij benadrukt dat de manier waarop je jezelf vergelijkt, hoe je je vergelijking waarheid en waarde toedicht essentieel is om a. Jezelf niet kapot te piekeren b. Nog met jezelf te willen samenleven en c. Er iets uit te halen dat je positief dient.

Zijn tips in mijn woorden:

Welke criteria gebruik je in je vergelijking? Iets als uiterlijk is zo subjectief. Denk eens aan criteria die positief kunnen uitvallen voor jezelf. Besef dat dat wat jij omschrijft als mislukking nog heel wat mislukte had kunnen zijn. m.a.w. Je had het nog slechter kunnen treffen.Met dat in gedachten: voel de dankbaarheid. Het zal je helpen. De lessen te zien, het positieve te ervaren en het helpt je groeien.Vergelijk jezelf met iemand die beter is dan jij in wat je doet en gebruik dat als motivatie, als liefdevolle schop onder je kont om nog harder je best te doen.En ja, het is ook oké om jezelf wel eens te vergelijken met iemand die minder goed is in wat ie doet dan jij bent. Zo schiet je zelfvertrouwen en je zelfwaardering weer de hoogte in.


Uit Woman Up.omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.