Mijn eksteroog.

Het was tijdens een korte trip naar Marrakech dat mijn eksteroog opnieuw geactiveerd werd. Al die blinkende lampen, duizenden gekleurden lederen sloefkes, de allerzachtste poefs en fluffy tapijten. Om uiteindelijk het afding spel te winnen en met een tas gemaakt van oud tapijt en 5 paar sloffen naar huis te keren. Hoewel ik maar twee zussen heb en zelf slechts twee voeten kon ik de deal niet beter sluiten. Het gaat me niet zozeer om het verzamelen, het bijhouden en mijn nest volstouwen zoals in dat realityprogramma waarin huizen tot aan de nok gevuld zijn met rommel. Neen, het gaat me om het spel. Het vinden van die ene blinkende schat die geen enkele andere ekster in de gaten heeft. Die sappige donkerrode kers die ik tijdens mijn vlucht aanschouw en waar ik ik in één rechte lijn naartoe vlieg: BINGO!

De afgelopen jaren ben ik net het tegenovergestelde gaan doen: alle ballast uit mijn leven gaf ik weg of verkocht ik online. Om van een huis met drie kamers naar een huis op maat te gaan. Overvloed aan geluk, aan liefde, aan een gulle lach. Niet langer aan praktische spullen, aan extra’s, aan ‘wat als-en’. Want zo kon ik nog een extra garage vullen. Je weet maar nooit dat ik eens een lasagne wil maken, dan zou die mandoline echt wel van pas komen? Ja maar, stel dat onze handstofzuiger het begeeft, ik ga dat exemplaar met zakken toch nog bijhouden. En een slaapzak: tja, ooit zal ik toch nog wel eens blij zijn tijdens een kille nacht?

Aan alles kan je een verhaal linken, een doemscenario en een mogelijke oplossing. Maar eerlijk: echt rotgelukkig word je daar toch niet van?

Voordien was ik lid van de Praktische Brigade. Het moet niet tot de verbeelding spreken, zolang het maar gebruiksvriendelijk is. (tenzij het over van die makkelijk opbergbare regenjasjes gaat. Die waarin je Michelin-kant net iets veel in het daglicht wordt gebracht - dan pas ik.)

Nu ben ik van team gewisseld: Schoonheid Boven Efficiëntie. Pas op: keukenmateriaal, schoenen en toiletpapier buiten beschouwing gelaten. Ik word blij van de knalgele schommelstoel in mijn woonkamer, die totaal nutteloze glazen bokaal gevuld met schelpen van over de hele wereld, de kristallen die her en der in huis verspreid liggen, de Aloe Vera plant op het muurtje, die sfeer lamp die eruit ziet als een konijn met een hoedje. Totaal nutteloos, maar waanzinnig prachtig. En nu komen daar dus mijn slofkes bij. Mijn ogen blinken ervan en mijn voeten. Achja, dat zien we dan nog wel.

Uit Steps Magazine.


omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.