mediteren is de max.

Bijgewerkt: 15 nov 2018

Doe je mee?


In 2015 leerde ik mediteren. Ik was toen 25 en voelde me een alien. Ik durfde er met niemand over spreken.

Het was mijn mental coach die het me leerde. Ik zat zo tegen mijn grenzen aan en voelde mijn mentale emmers constant lekken. Ik was als een rekker die sprong telkens je te dicht in de buurt kwam. Zo'n vervelend keukenrekkertje dat je huid openhaalt. Ik was niet mee van de ene dag op de andere, maar vond het iets voor mensen die ze net niet op een rijtje hadden en die van die harembroeken dragen met olifanten op. Mijn coach was een doorbijter. Na een tijd van koude oorlog omtrent dit thema gaf ik toe. Het lukte niet meteen. Maar met een vertrokken gezicht moest ik toegeven dat ik me nadien wel lichter voelde. Dat het niet meteen lukte is niet abnormaal: eerst doen we er jaren over gedaan om van ons brein de ideale multitasker te maken, dan kan je niet verwachten dat het de dag nadien compleet het omgekeerde zal doen. Je brein is constant bezig met straks en morgen en overmorgen en volgende week. Met winkellijstjes, to do-lijstjes, afspraken, agenda's, vuile was, berichtjes, … Alles behalve het nu. Mijn geest was niet getraind om slechts één ding tegelijk te doen. Het heeft tijd nodig. Het is als lopen - hoe meer je traint, hoe makkelijker het gaat. Los van de wetenschappelijke voordelen, die ik toen nog niet kende, kon ik de goeie ervaring niet negeren.

Zie het als een sport in je hoofd. Als het optimaliseren van de verbinding tussen je linker- en je rechter hersenhelft. Een lange tijd hebben onderzoekers gedacht dat je bij je geboorte een bepaalde hoeveelheid hersencellen krijgt en dat er geen cellen meer bij kunnen komen. Er kunnen alleen nog cellen afsterven en je houdt er dus in de loop van je leven steeds minder over.

Maar sinds een aantal jaren is bekend dat de hersenen veel flexibeler (plasticiteit) zijn dan gedacht werd. Zo kunnen cellen aangemaakt worden, verbeteren en meerdere functies krijgen door meditatie. Eigenlijk kweek je dus hersencellen - hoe vet is dat?!

Mediteren helpt je te focussen, versterkt je immuunsysteem, helpt je beter omgaan met angst en stress, helpt je beter te slapen en verschaft je inzichten. Dus waarom zou je het niet doen? Als een echte multitasker kan je het je wellicht moeilijk voorstellen dat je tien minuten of een half uurtje stil ligt op de grond met je ogen gesloten of zit op een stoel met je ogen dicht. Ik daag je niet uit om te kiezen tussen een plezierig, dynamisch, uitdagend leven of stilte, kalmte en innerlijke rust. Meditatie helpt je om ze te combineren. Want net die stilte af en toe gaat je helpen om op andere momenten je doelen efficiënter te bereiken en productiever door het leven te gaan. Meditatie heeft daarnaast invloed op het verbeteren van je geheugen, het beter verwerken van emoties, een toename van de reactiesnelheid. Doordat je de hoeveelheid prikkels drastisch gaat verlagen zorg je letterlijk voor rust in je hoofd.

Nog niet overtuigd? Geef me even de tijd.

Wanneer je mediteert vertraag je heel geleidelijk je hartstlag en je ademhaling. De bloeddruk wordt normaal en de functie van je immuunsysteem verbetert. Meditatie vermindert ook de hoeveelheid cortisol in je bijnieren, een van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk is voor veroudering.

Gevoelens van stress en angst worden sterk gereduceerd.

Deze innerlijke rust die meditatie biedt draagt bij aan een meer positieve levensvisie. Daarnaast helpt meditatie om stress en angst te elimineren en het helpt je om dieper slapen. De voordelen zijn echt eindeloos: een studie van J. David Creswell heeft aangetoond dat 30 minuten mediteren per dag, het gevoel van eenzaamheid drastisch kan verlagen.wil je onbeperkt mediteren?

Nadat mediteren mijn leven veranderde en ik me er tijdens mijn coachingopleiding in verdiept had, besloot ik om zelf een online meditatietool te ontwikkelen. Intussen staan er 9 luisteroefeningen op die je onbeperkt kan herhalen. Een jaar lidmaatschap kost 50€.

Wil je je aanmelden of meer info? Klik hier.


Beluister hier een gratis meditatie-oefening.
omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.