hoera voor Kerstmis én enthousiasme.

Oké, lieve lezer. Ik geef het toe. Toen het enthousiasme werd uitgedeeld zat ik vooraan, gretig te wachten heldere blik en mijn handen als een kuipje. Ik kreeg dan ook een grote portie met me mee. Zoveel als ik dragen kon. Ik ging zelfs de boord van mijn trui naar boven houden als een soort buidel. Hoe meer, hoe beter. Sommigen noemen het té, maar dat geloof ik niet. Niet meer, alleszins. Lange tijd deed ik dat wel en ging ik met een e-filter door het leven. Zie het een beetje als zo’n SPAM-ding in je mailbox, maar dan voor enthousiasme. Ik dacht dat het niet mocht en ongepast was. Dat het was als een snoepje proeven uit die o-zo verleidelijke bakken - om nadien op je vingers getikt te worden. Doe maar lekker niet.

Tot ik besliste dat het zo niet langer kon, die kop in kas - dat voelde zo beperkend. Ik voelde telkens het vuur weer in mij borrelden en wilde mijn vrienden oplijnen alsof het een touwtrekwedstrijd was en ik iedereen met me meetrok. Komaan jongens, hey hup! Zo ging het heel natuurlijk. Sommigen noemen het vermoeiend, maar je weet dat je sommigen niet altijd hebt te geloven.

Zie het als kerstlichtjes. Één zielig lichtje maakt de kerstboom niet. (Staat die al in de Vandaele? Laten we een stemronde houden). Alle gekheid op een stokje: je boom heeft kitsch nodig. En zelfs geen klein beetje. Zilveren lintjes, slingers, ballen in rood en groen en met ruiten of zonder, of misschien met paarse en rode bollen, in de vorm van een hert, een lammetje of een vrolijke hyena, de kerstman hangt er misschien ook bij - met zijn perfect gekrulde baard en blozende wangen, een massa lichtjes (ik ga voor de niet-knipperende variant. Een combo van enthousiaste persoonlijkheid en enthousiaste boom zou zomaar de kerstmaand in lichterlaaie kunnen zetten. (En mijn huwelijk opblazen)). Om nog maar te zwijgen over de piek. Hét toonbeeld van ongetemd enthousiasme. Hallo daar beneden! Niemand heeft hem ooit gezegd zich klein te houden, niemand ging met hem in discussie over het al dan niet te veel zijn. Hij is een evidentie. De hoogte in zonder schroom of schaamte.

Lieve lezer, bespaar deze laatste maand van het jaar gerust op kerstcadeau’s, maar doe het alsjeblieft nooit op enthousiasme. Wees die blije, glimmende piek die boven al de rest uitsteekt. Is een blinkende slinger meer jouw ding? Ga ervoor! I got your back. En dan pieken we samen voor het nieuwe jaar!

“I began to realize how important it was to be an enthusiast in life.”

Roald Dahl.


Column voor Steps Magazine.omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.