hoe ik op een dag mijn leven begreep.


Aan het begin van 2018 ontmoette ik Veronique. Rustig, gedreven, visionair. Zo kan ik haar het best omschrijven. We ontmoetten elkaar nadat ze me een uitnodigend mailtje stuurde om eens naar haar verhaal te komen luisteren. Na mijn vertrek bij de radio had ik ze te kiezen. Wat een heerlijkheid. Mijn gevoel werd naar Veronique's bericht getrokken en we spraken af.

Vijftien jaar geleden, in het midden van een burn-out, werd ze wakker en leefde ze haar droom: een relax-bus die het land rondrijdt en halt houdt aan bedrijven. Haar droom was zo helder dat ze niet anders kon dan actie te ondernemen.

En dit midden jaren '90 waarin onze maatschappij volle vaart voor de welvaart ging en men bij het woord burn-out dacht aan de laatste smeulende kolen van een barbecue.

Die droom was de start van de relaxcompany. Het werd me gauw duidelijk waarom we elkaar moesten ontmoeten. Gelijkende visies, dezelfde missie: bewustzijn in de mensen hun leven brengen, en een klikkende energie.


Zij was het die me kennis deed maken met de 4 lichamen/kwaliteiten/intelligenties/... hoe je het wil noemen. Het werd een kapstok waardoor het plots heel duidelijk was waarom ik tijdens mijn burn-out niet genoeg had aan sessies bij een therapeut, maar ook m'n eten aanpaste, dingen wilde bijleren en heel veel had aan verbindende gesprekken met anderen.


Hoe zit het boek in elkaar?

Ik ben een chaotische controlefreak. Ook al geef ik dat niet graag toe en doe ik me liever voor als een vrouwelijke Mowgli die dagelijks zonder zorgen langs de lianen van het leven slingert. Jammer maar helaas. Mijn hoofd is een dominante tuthola die het altijd beter weet. Of denkt te weten. Al kan ik haar steeds makkelijker opsluiten in de bezemkast. Het is de controle om verandering in de hand te houden en me tegelijkertijd helemaal over te geven aan wat dan ook. Ook al weet ik dat dat het enige is dat constant is in een mensenleven. De zaken veranderen alsmaar, ik verander onophoudelijk. Nu is mijn leven onder andere al anders dan vier lijntjes hierboven. Er kwam een inzicht bij, een gedachtekronkel, ik nam een slok water die zich nu een weg baant in mijn buik. Op Netflix staat er een hele mooie documentaire over dit onderwerp. Ze volgen spirituele leider Ram Das op zijn oude dag in Hawaï. Hij raakte verlamd tijdens zijn leven, toen hij het oorspronkelijke verzet losliet, besefte hij dat het een cadeau was om nog meer naar binnen te keren. Nog meer te leren over zijn patronen, systemen, ego en liefde. Hij vertelt over de dood, dat dat de grootste verandering in een mensenleven is. En hij dankbaar is dat hij het al een aantal keer van dichtbij mocht meemaken. Het deed me huilen. Het deed me beseffen dat al dat controlegedoe energieverspilling is. Een implantaat van de maatschappij. Als ik dat koop, dan heb ik daar controle over. Als ik dat eet, dan heb ik controle over dat gevoel. Als ik er zo uitzie, dan heb ik controle over hoe mensen me omgaan en ga zo maar door. Laat ons samen de verandering omarmen. De teugels van de controle rustig vieren en elkaar steunen in dit proces. Want samen zijn we zo krachtig.

Het boek is ingedeeld volgens onze vier lichamen. Ik koos hiervoor omdat het mezelf zoveel inzichten heeft gegeven en het je heel duidelijk helpt om te weten te komen wat je nu echt nodig hebt en waar er disbalans is. Al is die altijddurende balans een illusie. Het zijn die woelige wasmachine golven van verandering die me al het meest brachten en zullen brengen.


WAT JE ZIET. WAT ER IS. - bewegen, zien, kopen, eten, yoga, wandelen, spullen, tasten, proeven, huidhonger, drive.

WAT JE DENKT- gedachten, weten, leren, mediteren, herinneringen, ervaringen, vergeven.

WAT JE VOELT - lachen, janken, gevoelens, blijdschap, vieren, overgave, loslaten.

WAT JE BELEEFT - vertrouwen, creativiteit, stroom, levenslust, aanvaarden, leven.


We hebben dan misschien maar één fysiek lichaam, eigenlijk bestaan we uit vier dimensies. Fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. In de yogafilosofie spreken ze zelfs over de vijf lichamen, de koshas. Kosha betekent letterlijk laag. (Ze komen aan vijf omdat ze een onderscheid maken tussen onze kennis/intelligentie en onze gedachten en herinneringen).

Die lichamen zijn eigenlijk de mogelijkheden waarop we de buitenwereld kunnen ervaren. De manier waarop de wereld rondom ons naar binnenkomt.


Fysiek, door aanraking, door een briesje langs onze huid, door het rollen van onze spieren. De lichamelijke beleving en de kracht om ideeën om te zetten in iets tastbaars. Actie, dus.


Mentaal, door gedachten, ervaringen, herinneringen en kennis. Ons IQ zit daar ook. Dat wat we weten.


Emotioneel, de reactie van onze gevoelswereld op een situatie en op andere mensen. Welke gevoelens brengt het met zich mee? Voel je boosheid, tranen, angst of krullen je mondhoeken naar boven? De verbinding met anderen.


En ten slotte energetisch of spiritueel. De manier waarop onze energie stroomt. Doet het de zon in onszelf schijnen? Creëert het een stroom aan creatieve gedachten, plannen en ideeën die je de wereld wil insturen? Vergelijken we onszelf met anderen of volgen we ons eigen zaklicht?Ik vertel verhalen, verzamel quotes die me raken en geef tips per thema. Zaken die ik in de loop der jaren geleerd heb of dankzij het samenstellen van dit boek. Ik sprak met yogaleraars, coaches, (alternatieve) artsen, ik verslond tal van boeken, cursussen en ik at het internet als ontbijt. Vooral: het is zoals ik in het leven sta.


in the waves of change we find our direction.

omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.