groeicirkel - waar zit jij?

Dagelijks lees ik, voel ik, hoor ik, zie ik dingen die me helpen groeien. De weg naar mezelf, mijn pure, authentieke zelf, is een hobbelig parcours. Met veel verleidingen, fouten en falen. Het is een proces van zien, van eenzaamheid, van verzet, van loslaten en van groei. Het kan elke dag, elk uur, elke minuut anders zijn. Tijdens het graven in mijn eigen ervaringen, viel het me op dat er een systeem in zit. Ik dacht eerst aan een ladder, maar het is eerder een cirkel. Circle of life, volgens Elton John. Ik noem de mijne de groeicirkel. De prijs voor commerciële naam van het jaar zal ik er niet mee winnen, maar de vlag dekt de lading. Eerst ging het enkel over die spiritualiteit, maar al snel merk ik dat het in vele processen zo is. Naar de sportschool gaan, bijvoorbeeld. Eerst weet je niet wat het met je doet, je wordt nieuwsgierig, je voelt de endorfines en ervaart het zalige gevoel achteraf. Om je na een tegenslag af te vragen waarom je dat ook alweer deed, dat sporten. Je verzet je. Om nadien opnieuw wakker te worden. En mensen op te zoeken die je gevoel herkennen en erkennen. Om het traject samen aan te gaan. Dan vertelt een sportmaatje je over een nieuwe work-out waar je nog niets van afwist… en zo begint het weer van vooraf aan. Het is mooi om je eigen pad te zien in deze cirkel. Waar je ook zit op je parcours, er is geen goed of minder goed of beter. Elk stadium hoort doorleeft te worden. En eens je denkt: yes, ik ben er. Dan begint het weer van vooraf aan. Het is zoals bij een trap: trede per trede. Want haast en spoed... Soms vloek je op het aantal treden, op de wenteling, de scherpte, … maar je moet erdoor.

Tijdens mijn periode als TV-gezicht was ik onwetend. Ik leefde naar de goedkeuring van anderen en naar de cijfers op mijn bankrekening. Tot ik nieuwsgierig werd naar meer en een solo trip naar Azië boekte. Daar ontwaakte ik, zag ik mijn grote emoties in de ogen. Dat maakte mij zo onzeker dat ik terug wilde naar voorheen. En dus verzette ik me tegen alles wat ik tijdens die trip over mezelf geleerd had. Ik knalde tegen de muur, kreeg een knoert van een burn-out en werd wakker. Door dit te delen maak ik connectie met jou. In welke fase je je ook bevindt. Morgen struikel ik en begint het weer van vooraf aan…Belangrijk om even mee te geven. Ik heb geen enkel oordeel over welke fase dan ook. Ik benijd mensen die blij zijn met een job die ze bij het verlaten van het bedrijf achter zich laten, die elk weekend blij zijn met een biertje op café. Het is gewoon een andere manier van leven. Anders is niet slechter. Vandaag zit ik zo in fase 4. Volgende week leer ik iets nieuws kennen en zit ik weer in fase 1. Telkens wanneer er iets onverwachts gebeurt in je leven zit je weer in een andere fase. Het is een komen en gaan. Een groeien en loslaten. Telkens opnieuws.De groeicirkel.De onwetende.

Je leeft je leven volgens de goedkeuring van anderen en van de maatschappij. Een fase waarin je verlangt en droomt van materiële rijkdom, erkenning, plezier. Aftellen naar het weekend, zuchten op maandag. De onwetende ziet werk als werk, het betaalt de rekeningen.

De onwetende is zich niet bewust van de keuzes die hij/zij kan maken, ze vermijden de pijn en ontwijken het liefst hun draken, hun kleine kantjes. Dat doen ze door te shoppen, seks, alcohol, … De onwetende draagt een masker zonder dat ie het beseft. Gewoon omdat dat nu eenmaal de makkelijkste oplossing is.

2. De nieuwsgierige.

Het leven dat je nu leidt vervult je niet meer zoals het dat een aantal maanden geleden deed. Je voelt dat er meer mogelijkheden zijn. Dat er meer in zit.

Maar je weet niet goed waar te beginnen. En vooral: als het maar niet te zweverig is.

De nieuwsgierige wil bijleren. Voorzichtig bijleren over de mogelijkheden die er eventueel zouden zijn om je leven anders te leven.

Hij/zij smult van de verhalen van hippe Instagram-hippies die in een bus de wereld rondreizen. Maar zelf houden ze liever vast aan (financiële) zekerheid en veiligheid.

3. De ontwaakte.

Hij/zij werd wakker geschud door een onverwachte gebeurtenis. Een ontslag, een overlijden, een botsing, een scheiding of liefdesbreuk, een ziekte,... Plots ziet de ontwaakte in dat het leven meer is dan naar de pijpen dansen van het maatschappijbeeld en het invullen van de verwachtingen van anderen.

De ontwaakte ontdekt de rijke wereld tussen hemel en aarde. Geniet van yoga, (solo)reizen, leest over Eckhart Tolle en zijn Kracht van het nu, toont zijn/haar kwetsbaarheid aan anderen. Ziet, voelt en ruikt de mogelijkheden van een ander leven. Maakt plannen voor de toekomst, maar verblijft (voorlopig) nog in het veilige nestje.

4. De onzekere.

Hij/zij heeft het gevoel anders te zijn dan de rest. Geniet niet meer van een avondje wijn en roddels met vriendinnen, wil meer dan bier en tieten. No more smalltalk. Dat geeft de onzekere het gevoel dat ie niet goed bezig is.

De onzekere voelt zich eenzaam door zijn/haar nieuwe inzichten. Hij/zij vindt niet meteen meer aansluiting bij vriendschappen die al jaren meegaan. Praatjes over koetjes en kalfjes zijn zo vermoeiend. Hij/zij verlangt naar een verdiepend en verrijkend gesprek. Die nieuwe inzichten, is dat echt wel de moeite?

5. De rebel.

Hij/zij merkt dat het leven voordien zoveel lichter, luchtiger en prettiger was. F*ck al dat zweverige gedoe. Laat hem/haar genieten van feest, plezier, losse contacten, luxereisjes, nieuwe kleren, Tinder, een nieuwe wagen,...

De rebel doet het liefst gewoon. Dat is al gek genoeg.

De vrienden van de Rebel snappen zijn of haar nieuwe pad niet helemaal. Dat creëert een gevoel van eenzaamheid. De rebel beslist om gewoon weer te doen zoals voordien. Alles proberen te onderdrukken en verzet zich tegen de nieuwe inzichten die hij/zij tot op dit punt al gekregen had. Fake it till you make it.

6. De wakkere.

Plots beseft hij/zij dat dat vluchtige leven toch niet is waar hij/zij naar verlangt. Een gebeurtenis, een teleurstelling, een schok zorgt dat de rebel nu echt wakker wordt. Er is meer in het leven.

De wakkere beseft dat er een bewuster pad is. Dat we maar één keer met onze ziel in dit lijf en met dit hart leven.

De wakkere breidt zijn//haar kennis uit. Leest boeken, volgt trainingen rond bewustzijn en authenticiteit, verliest een pak oude vrienden, maar krijgt veel diepere vriendschappen in de plaats. Zoekt een uitweg uit de job die hij/zij al lang niet meer graag doet en zet de eerste stappen op zijn/haar nieuwe weg.

7. De verlanger.

Hij/zij heeft grote stappen gezet. Ontslag genomen, die matige relatie verbroken, besloten om gezonder te eten, zit wekelijks op de yogamat of mediteert regelmatig en ervaart hier ook de voordelen van, heeft een groter doel voor ogen. Hij/zij volgt de standen van de maan en bezocht al eens een healer en kiest voor de eerlijkheid, voor een leven dichtbij zichzelf.

Bij de verlanger slaat de twijfel soms toe. De authentieke weg is geen gemakkelijke weg, maar wel de enige weg. Hij/zij verlangt naar diepe connectie, aanvaardt zichzelf. De verlanger kijkt niet langer meer louter naar het microniveau, maar ook naar het macroniveau. De invloed van het individu op de aarde. De verlanger voelt, kent en verspreidt de good vibes, maar weet dat de blutsen en de builen er ook bij horen.

Wanneer één mens droomt, noemen we dat een droom. Wanneer alle mensen dromen, noemen we dat werkelijkheid. - Tao.

omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.