Een nieuwe hype uit het noorden: ik ben fan.

Na Hygge en Lagom alweer een lifestyle hype uit het hoge noorden. Het boek Sisu trok m’n aandacht. Hygge gaat over gezelligheid, Lagom over niet te veel, niet te weinig, maar net goed. Een leven in balans, dus. Niet dat ik de hypes blindelings volgde en mijn huis ging decoreren met rendierhuiden (die namaak schapenvacht nam al zoveel plek in op de zetel) - ik relateer er wel mee. Gezelligheid is belangrijk voor mijn gelukscurve en te veel spullen nemen ook te veel plek in in mijn hoofd. Alsof er per prul te veel een nieuw tabblad wordt aangemaakt en mijn brein er uiteindelijk gaat uitzien als de Safari-app in mijn telefoon. Sisu is anders. ‘Laten we vaststellen dat situ een universele eigenschap is. Wij Finnen hebben er misschien een etiket opgeplakt, maar het ligt binnen het bereik van iedereen. Het zit ook in jou en waarschijnlijk maak je er al gebruik van. Hier zijn een paar voorbeelden waarbij je mogelijk Sisu hebt laten zien: je liep de wedstrijd helemaal uit, ook al waren de laatste paar kilometer een martelgang. Of je besloot géén punt achter je huwelijk te zetten, ook al kostte het veel moeite en tijd om tot een oplossing te komen. Of je vond in een ellendige tijd een dosis moed om door te zetten. Sisu is niet het uithoudingsvermogen om een berg op te rennen, maar eerder de kracht om de ene voet voor de andere te zetten’, zo schrijf Joanna Nylund. En dat maakt me enthousiast. Nu de maatschappij alsmaar intenser wordt en mensen vallen met bosjes lijkt het alsof de enige oplossing is om met z’n alles soft te gaan worden. Begrijp me niet verkeerd: soft is niet verkeerd. Ik ben zelf een watje, maar wel eentje dat denkt dat ie wolk kan zijn. Wat ik bedoel is: we hoeven niet zo zeer allemaal zachter te worden om de wereld aan te kunnen. We mogen ambitieus blijven, lieve mensen. Dromen najagen, onszelf overstijgen, want mijn god je hebt geen idéé wat jij allemaal aankan. Dat is wat ik zo mooi vind aan Sisu en waarom ik het zo graag met je deel: het gaat over connecteren met een innerlijke kracht waarvan je niet eens wist dat die bestond. Je mag opgeven als je wil - oké niet van sisu, maar wel van mij - dat sowieso. Maar misschien wil je helemaal niet.


Sisu’s geheimen zijn de volgende, ik geef er graag mijn eigen kijk op:

Denk groot.

Pipi Langkous is hier de perfecte Scandinavische inspiratiebron. Je kan ook doelen verpulveren zonder persé bijna het loodje te moeten leggen. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen. Durf groots te denken en zet je fysieke, mentale, emotionele en energetische pijlen in dezelfde richting. Start en verbaas jezelf. Ik ben een voorstander van groot denken. Durf jij een awesomist te zijn? Iemand die gelooft dat alles mogelijk is? Wat houdt je klein? Schrik om je belachelijk te maken?

Wees creatief.

Of sluw. Zo kan je het ook zien. Je hoeft niet de platgetreden paden te volgen om successen te behalen. Creativiteit is pure vrouwelijkheid. Probeer maar eens creatief te zijn als er financiële druk in je nek zit te hijgen. Lukt niet. Echt niet. Dit boek moeten schrijven? Het lukt me niet? Voor creativiteit is ruimte en vrouwelijkheid nodig. Loop je er wat in vast? Schrik voor het witte blad? Zit je creativiteit geblokkeerd? Een Tantra-massage zet je in je vrouwelijkheid, het laat die krachtige, creatieve, sensuele vrouwelijke energie stromen. Vraag het aan je partner of zoek iemand die je helemaal vertrouwt. Het heeft niets met seks te maken, wél met seksuele/sensuele energie. En weet je: nadien zal je blad in korte tijd helemaal vol staan.

Bepaal je doel en hou vol.

Op voorwaarde dat dit doel écht bij je past - of je daar tenminste van overtuigd bent als je er echt aan begint. Ik fietste ooit een etappe van 250km. Weken voordien was ik er echt van overtuigd dat ik dat in me had, dat het iets was dat ik écht zou willen behalen. Tot ik na een paar trainingssessies doorhad: dit wordt niets. Toch hield ik vol, onderweg 10-tallen keren bijna van mijn fiets gestapt, maar dan toch de finish gehaald. De euforie was niet zo groot als verwacht - gewoon om bovenvermelde reden: de motivatie was niet intrinsiek, maar lag bij de buitenwereld. Ik zou wel eens gaan tonen dat ik het ook kon. Je mag dus wel degelijk van gedacht veranderen. Elke dag opnieuw een keuze maken, je doel bijsturen. De essentie is: blijf doelen stellen. En hou dàt vol.

Geef niet op.

Zie het als een positieve beslissing om door te zetten. Niet vanuit een: als het moet dan moet het-principe, maar wél vanuit een ik wil dit écht-principe. Remember why you started in the first place. Is een zinnetje dat bij mij vaak opspeelt als ik maar weer eens met de handen in het haar op mijn computer zit te prullen en vast zit met alles wat maar iets te maken heeft met het woord excel (ieder z’n sterktes…). En toch is deze tip vijf van de Sisu-essentie een dubbeltje op zijn kant. Ik vind namelijk dat je wel mag opgeven. Dat je wél nieuwe keuzes mag maken. Enkel en alleen als het echt zo voelt. Het niet enkel gaat om een deuk in je ego, maar het echt je groei saboteert. Laat me van tip 5: zet door, maken. Dan klopt het voor mij als een bus.


Joanna Nylund behandelt in haar boek ook thema’s als welzijn, relaties, communicatie, werk, voeding en geluk. Want vooral dat laatste, daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor. Beklim de berg, leef je droom. Niet omdat het moet, maar omdat jij het kan.


Uit Woman Up.

omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.