De drie prioriteiten van ons lijf.


We leven in een maatschappij die symptoom onderdrukkend werkt. Wat niet weet, niet deert. Wat we niet voelen, dat is er niet. Elke ochtend en avond een pilletje, mevrouw. Dan zal het snel beter gaan. Nee! Stop! Ons lijf is een genie! Het zit zo ingenieus in elkaar. Onze ogen zijn beter dan de allerbeste camera, ons brein is sneller dan de beste computer, onze darmen doen zoveel meer dan ons eten tot een bruine brei omvormen. Dus waarom niet luisteren naar die intelligente professor waar onze identiteit in mag wonen?

Vanzelfsprekend was ik er ook schuldig aan, aan het onderdrukken van signalen. Hoofdpijn? Neem een pil. Woelige relatie en slecht slapen? Neem een pil. Constant buikpijn? Neem zes pillen. Elke dag. Ik deed het, omdat ik dacht dat het me zou helpen. Ik wilde minder pijn, zo had ik minder pijn.

Ons lichaam heeft 3 prioriteiten. Ten eerste het evenwicht in ons lichaam bewaren: onze ogen in lijn met de horizon houden. Als je ene schouder stijf is en wat scheef staat, dan compenseert de rest van je lichaam dat om zo je ogen weer op één lijn te krijgen. Vervolgens, zo weinig mogelijk pijn. Wanneer ons lichaam dus eigenlijk noodkreten uitschreeuwt, dan wil het niet genegeerd worden, maar heeft het hulp nodig. Dan wil het meer comfort. Ten slotte, besparen van energie. Als ons lichaam maar een kleine mogelijkheid ziet om energie te besparen, dan zal het dat doen. Je kan het natuurlijk ook een handje helpen door je spieren te onderhouden (kracht, lenigheid, flexibiliteit), door met een rechte rug te zitten, niet te veel op hakken te lopen, ...

Weet je, ons lijf is zo slim. Zo zo slim. En wij doen er met z'n allen zo boertig tegen. Die auto krijgt om de zoveel maanden een onderhoudsbeurt, krijgt de best gefilterde benzine of diesel. We beseffen dat die niet op frietvet rijdt. Voor onszelf zijn we helaas niet zo pietje-precies. Onderweg zijn we ergens die connectie met die geweldige zak botten kwijt geraakt. Dat lijf van ons zit zo ingenieus in elkaar. Het geeft de helderste boodschappen. Weinig ruimte voor interpretatie. Eigenlijk is het als het leren spreken van dezelfde taal. Het beheersen van de taal van je lichaam. En zo de eerste cruciale stap zetten naar zelfliefde.


When you nourish your body with pure energy, you transform from the inside out.scan je lijf.

Ga op je rug liggen op de grond, de zetel of in bed.Je kan ook een stoel gaan zitten. Sluit je ogen en focus op je ademhaling, voel de overgang tussen je in-en je ademhaling. Wanneer je gedachten afdwalen, dan haal je je aandacht opnieuw naar de lichaam. Focus je op de kruin van je hoofd, dit is je vertrekpunt. Met je aandacht scan je je voorhoofd. Is het gefronst? Je kaken, zijn ze geklemt? Zit er spanning in je schouders? Hou je je buik ingetrokken? Je overloopt elk stukje van je lichaam tot je aan de zolen van je voet bent. Probeer er niet enkel aan te denken, maar het bewust te voelen. Observeer waar het comfortabel voelt en waar je pijn hebt. Zo vang je de eerste signalen van je lichaam op en leer je de eerste woordjes van de taal die het spreekt.


Geen ervaring met meditatie maar wil je er wel mee aan de slag? Klik hier voor gratis proefmeditatie.omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.