bye bye 9 to 5.


Ik ben nooit een 9 to 5-meisje geweest. Onze blonde haren is het enige wat Dolly en ik met elkaar gemeen hebben. Toen ik begon te werken was ik het 5 tot 1-meisje. Nadien het 5 tot half 7-meisje. Om daarna over te schakelen naar het 9 tot 9- of in de slechtste gevallen 9 tot 11-meisje… Mijn werkritme nu ligt ver weg van alles wat ik ooit geprobeerd heb om vol te houden en succesvol in mislukt ben. Ik geloofde het niet, dat het kon. Je eigen baas zijn. Je eigen regels opstellen. Het leek me allemaal te rooskleurig. Na een carrière van 8 jaar is het me gelukt. Ik ben mijn eigen baas. Ik kies zelf wanneer, hoe en waar ik werk. Behalve de vast yogalessen is mijn agenda volledig flexibel. Ik heb de volle verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van mijn professionele leven. Heel vaak is balans tussen werk en privé optimaal. Ik werk in de voormiddag en de avond, tijdens de namiddag doe ik waar ik zin heb, wandelen, in de zetel hangen, fietsen, afspreken met vrienden… Af en toe is die balans niet optimaal. Als je je eigen baas, collega, huishoudster, hondenuitlater, kokkin, administratief bediende, secretaresse bent, dan komt ook de shit op je schouders terecht. Alles wat niet loopt zoals het moet, moet dan maar zoals het gaat. Die onverwachte wendingen creëerden heel wat stress in het begin. Tot ik de perfectie losliet en ervoor koos om elke week een beetje shit op te ruimen. Zodat ik niet aan het einde van elke maand een berg voor me had. Waarin ik dagen verloren liep. Het suckte. Het stonk. Ik vond niks leuks aan freelancer zijn. Behalve de dutjes in de namiddag en het uitslapen wanneer je wil. Al de rest was gewoon te veel. Mijn talent voor uitstellen bleek de grootste stressor. Intussen zijn we maanden verder en ontwikkelde ik een systeem dat werkt, een systeem waardoor ik werk en niet enkel tijd maak voor koffie en inspirerende babbels. Maar ook voor overvolle mailboxen, administratie en facturen. Het vraagt organisatie, maar vooral discipline. Het fijne werk krijgt plots veel meer waarde en - oh yeah- het voelt alsof ik mijn leven zó op orde heb. (not!) Mijn plan is om de vrijheid nog meer uit te breiden. Zo dat de yogastudio op zichzelf draait en ik van waar dan ook ter wereld kan werken, schrijven, lesgeven en yogareizen organiseren. Wie niet droomt, niet wint.

Hieronder deel ik graag mijn tips en ervaringen.

  1. Bedenk welke momenten van de dag je concentratie het hoogst is. Zorg ervoor dat je die momenten ten volle benut. Geen afspraken, maar dingen die je volle aandacht vragen zoals je mails beantwoorden, je facturen opstellen of je boekhouding. Ken je Pomodoro-timer? 20 minuten werken, 10 minuten pauze, 20 minuten werken, enz. Heel efficiënt. Werkt ook prima voor het studeren.

  2. Zorg voor voldoende vrije tijd. In het begin was enkel zaterdag mijn vrije dag. Yoga is er altijd en dat is fijn, maar na een tijdje begon het te wegen. Toen besloot ik dat vrijdagen en zaterdagen heilig zijn. Zo werk ik op zondagochtend maar heb ik toch een weekend. Tussendoor is de verleiding heus wel groot om toch afspraken te plannen op die vrije dagen, doe het niet! Zet een groot kruis of een resem emoji’s in je agenda. Je lichaam zal tevreden zijn.

  3. ‘S ochtends ben ik het meest productief, maar ik slaap ook graag uit. Dus sta ik één dag in de week extra vroeg op (voor mijn doen) en zorg ik dat ik om 8u in de studio ben. Daar neem ik voorsprong op mijn mails, print ik mijn facturen en sorteer ik de boekhouding. Tegen 10u ga ik weer naar huis en knuffel ik met Olav, kruip ik zelf op mijn mat of ga ik naar de winkel.

  4. Help jezelf om toch gezond te eten in dit onregelmatige leven. Het is heerlijk dat elke dag anders is, maar uit ervaring weet het dat het verleidelijk is om dan ‘s avonds naar een snelle (vette) hap te grijpen. Op maandagvoormiddag ga ik naar de winkel, doe ik inkopen voor een hele week en die middag maak ik ongeveer 6 verschillende groentebereidingen. Soepen, hummus, gebakken champignons, gegrilde aubergines, … Dat soort dingen. Die bewaar ik na afkoelen in de koelkast en zo kan ik elke keer een nieuwe maaltijd ‘bouwen’. Het is als een doe-het-zelf-pakket. Gezond, snel en keilekker. Doe er uw voordeel mee!

  5. Blijf voldoende mensen zien. Zelf passeren er gemiddeld 70 mensen in mijn lessen en coaching in Studio Stil. Ik zie heel wat mensen passeren en hou ervan een praatje te slaan. Bijna wekelijks spreek ik af met een van mijn vrienden, die bijna ook allemaal als freelancer werken, of ga ik werken in de koffiebar. Het houdt je vizier open. Je eigen baas zijn is fijn, maar het gevoel random collega’s uit een andere branche te hebben is vaak nog fijner.


Niks fijner dan met een ochtendadem, een tas koffie, zonder bh aan je computer te zitten. Thuiswerken is een zaligheid. Dan geniet ik er zo van dat de wereld klein en veilig is en de mensen die mijn mails lezen geen flauw idee hebben.

omdat

wil je inspiratie rechtstreeks in je mailbox? 

© 2018. Leef gretig. Doe uw goesting. Namasté.